Tandverzorging voor paarden - Zin of onzin?


Eet uw paard moeilijk?

Problemen met het berijden?

Ik hoop van niet, maar de werkelijkheid is wel anders. Paarden morsen met hun eten, hooiproppen vallen uit de mond, ze stoppen plotseling met eten en herbeginnen voorzichtig. Het zijn allemaal symptomen dat er iets mis is.

Vroeger werd daar niet of nauwelijks naar gekeken. De smid had nog wel ergens een vijl liggen en gebruikte die om het hoogstnodige te doen. Maar men verlangt van een paard meer en meer. En zeker in de sport. Tegenwoordig hebben we meer kennis van zaken en zijn er mensen die hierin gespecialiseerd zijn.

De meest voorkomende en onvermijdelijke problemen zijn de haken op de kiezen. Het ondergebit van een paard is smaller dan het bovengebit. Door de heen en weer gaande maalbewegingen van de onderste tegen de bovenste kiezen krijgt men een slijtageproces. Dit is op zich geen ramp, want de tanden van een paard blijven doorgroeien. Maar men blijft wel met de haken zitten. Worden deze niet op tijd verwijderd dan kunnen ze zich als messen of spijkers in de tong (ondergebit) met wondjes en ontstekingen als gevolg.

Bij jonge paarden met een leeftijd van 2 tot 5 jaar is het gebit aan ingrijpende veranderingen onderhevig. De zogenaamde melktanden wisselen. (snijtanden en kiezen). Iedereen heeft wel eens doppen of melksnijtandjes gevonden in de voederbak. Maar soms blijven ze hardnekkig zitten, waardoor de nieuwe snijtanden geen plaats hebben en scheef groeien, of er blijven fragmenten (splinters) van de kiezen achter. Gevolg: pijn en irritatie.

Pijn en irritaties bij het berijden of besturen van (tuig)paarden kan ook veroorzaakt worden door wolfstanden. Deze komen voor in alle maten en soorten. Ze zijn groot, klein, scherp, stomp of ze zitten onderhuids. Deze laatste kan men niet zien maar wel duidelijk voelen. Ze moeten dan ook verwijderd worden omdat ze precies op de plaats groeien waar het bit komt te liggen, namelijk net voor de eerste kiezen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van problemen en dan hebben we het nog niet gehad over paarden met een afwijkend gebit. Doorgegroeide kiezen, varkensmond of overbijt, snoekmond of onderbijt. Deze hebben zeker aandacht en verzorging nodig!

Conclusie: Het heeft wel degelijk zin om jaarlijks een goede tandverzorger de mond van uw paard te laten controleren.

Symptomen:

- slechte adem uit mond of neus

- hoofdschudden tijdens het rijden

- hoofd scheefhouden tijdens eten

- onverteerde voedselresten in de mest

- eerst hooi, dan pas granen eten

- hooiproppen in de mond of wangen

- terugkerende koliek (wegens slechte maling van het eten = slechte vertering)

- ontwijken van het bit

- zwellingen op de kaak

- verkeerde stelling in de bochten

- neus en oog uitvloeiingen

- overvloedig speeksel aanmaken


Na behandeling:


- betere conditie

- betere prestaties

- gehoorzaamheid tijdens het berijden

- betere spijsvertering (=lagere voerkosten)

- mogelijke oorzaak van hoesten, kreupelheden en koliek weggenomen.


Voor meer informatie mag u altijd vrijblijvend contact opnemen met

Stef van Eynde, telefoonnummer 0478/23 97 42 of www.paardentandarts.be